Särkijärven kalastusseura kerää järven rannalla kesäänsä viettäviltä henkilöiltä havaintoja minkeistä, jotta voidaan tehdä päätöksiä mahdollisesta loukkupyynnin aloittamisesta. Yhteistyöhön pyritään paikallisten metsästysseurojen kanssa.
Minkki on todellinen peto, joka tappaa kaikenlaisia luonnossa asuvia pieneläimiä, joista kalastuksen piirissä kohteeksi joutuvat ravut ja pikkukalat. Järvemme jokirapukanta on erittäin uhanalainen ja siksi olisi hyödyllistä saada kerättyä havaintoja mahdollisista ravunkuorilöydöksistä ja minkin esiintymisestä järven rantamilla.
Minkki saalistaa myös linnunpoikasia ja pesistä linnunmunia. Tästä syystä sorsapoikueet ovat lähes tyystin hävinneet järvemme rannoilta. Alkukesästä näkyy useitakin poikueita, mutta ennen juhannusta poikaset ovat hävinneet.
Kuluvana keväänä, ennen pääsiäistä, ainakin järven laskuojan ympäristössä oli nähtävissä minkin jälkiä, joten todennäköisesti se elelee muuallakin järven alueella. Minkki liikkuu pääasiassa hämärään aikaan.
Minkkkejä pyydetään erilaisilla loukuilla, joista heti tappavia ei tarvitse kokea päivittäin. Loukut on muuten koettava päivittäin, mieluiten aamuvarhain ja eläin tapettava ampumalla pienikaliiberisella aseella päähän. Tämän tulevan kesän suhteen pyydystys on käytännössä ohi, koska minkillä on poikasten takia rauhoitusaika toukokuun alusta heinäkuun loppuun.
Tuntomerkit: Ruumiin pituus 30–70 cm, häntä 15–21 cm, paino 360–1 750 g. Väri mustanruskea, joskus miltei musta. Valkoista alahuulessa, rinnassa ja vatsassa on toisinaan valkeita laikkuja. Ruumis on pitkä ja notkea, jalat ovat lyhyet. Korvat ovat pienet. Minkin väritys vaihtelee usein, minkä vuoksi minkki sekoitetaan vesikkoon.
Lisääntyminen: Kiima-aika maaliskuussa, kantoaika yleensä 42–51 vrk. Poikaset, joita on 2–6, syntyvät huhti-toukokuussa. Pesä on rantapenkereessä.
Minkin tärkein ravinto ovat nisäkkäät jäniksen kokoluokkaan asti, linnut, munat, kalat, sammakot ja se on piisamin tärkein saalistaja.
Minkkikannalla on paikoin hyvin haitallinen vaikutus pienriistakantoihin.
Mahdolliset havainnot pyydetään sähköpostilla: info@kalastusseura.fi tai Särkijärven kalastusseuran kotisivujen kautta yhteydenottolomakkeella.
Särkijärven kalastusseuran johtokunta.
Linkki: http://riista.fi/metsastys/ohjeita-metsastajalle/metsastystavat/loukku-ja-rautapyynti/
(69)