Lahna

Lahna (Abramis brama) on särkikalojen heimoon kuuluva kalalaji.

Ulkonäkö ja koko

Lahna on muodoltaan litteä ja korkea. Se on väriltään aluksi hopeinen, vanhemmiten kuparinvärinen ja tummanpuhuva. Evät ovat tummanharmaat. Tavallisesti lahna on enintään kilon painoinen, mutta voi kasvaa jopa kuusikiloiseksi. Lahna voi kasvaa 25–50 cm pituiseksi, mutta suurempiakin on.

Lahnan sukuisia ja sitä muistuttavia pienempiä kaloja ovat sulkava ja pasuri. Lahna voi myös risteytyä muiden särkikalojen kanssa. Yleisin risteytymä on särjen ja lahnan välinen särkilahna.

Levinneisyys

Lahnan levinneisyys sisävesissä kattaa suurimman osan Eurooppaa, lukuun ottamatta Norjaa ja Etelä-Euroopan suuria Välimereen työntyviä niemimaita. Se elää myös Itämeren ja Kaakkois-Euroopan sisämerien rannikoiden murtovesissä.

Suomessa luontainen levinneisyysalue yltää pohjoisessa Oulujoen vesistöön, sen pohjoispuolella kala esiintyy paikoin vesitöihin siirrettynä. Myös muualla Suomessa paikalliset lahnakannat ovat usein siirtoistutusten tuloksia.

Lisääntyminen ja elintavat

Lahna elää järvissä, matalissa merenlahdissa ja hitaasti virtaavissa joissa ja liikkuu parvissa. Se tulee sukukypsiksi varsin myöhään, 7-11 vuoden ikäisenä. Se kutee jaksoittain pitkin kevättä ja alkukesää, kun vesi on yli 15 asteista. Kutu tapahtuu matalissa vesissä kasvillisuuden seassa, jossa mäti tarttuu vesikasveihin. Yleensä poikaset kuoriutuvat 8–12 päivän kuluttua.

Lahnan ravintoa poikasena on eläinplankton, mutta aikuisena se syö nilviäisiä ja toukkia. Kun lahna imee ravintoa pohjamudasta, saattaa näyttää, että se seisoisi päällään. Mikäli ravintoa on vähän, voi lahna joutua syömään eläinplanktonia.

Kalastus ja käyttö

Lahnaa pyydetään kotitarpeiksi useimmiten suurisilmäisillä verkoilla, mutta myös muilla seisovilla pyydyksillä ja mato-ongella. Isokokoista lahnaa arvostetaan ruokakalana varsinkin savustettuna.

Suomessa vapaa-ajankalastajien vuotuinen lahnasaalis on yli 2000 tonnia (2004).

Lähde: Wikipedia

(363)

Kommentointi on suljettu.